Follow by Email

onsdag 29 juni 2016

Lök och dess ursprung, fakta. /Onion


Löken har alltid varit viktig för människan sedan urminnes tider. Enligt en babylonisk kilskriftstavla, 5000 år gammal, så var löken ett universalmedel mot lalla slags sjukdomar, och enligt en egyptisk inskrift förbrukade de som arbetade på Cheopspyramiden 1 600 talenter på rödlök, vitlök och rättika. 

Den finns också avbildad på gravkammar-väggar, för i Egypten var löken helig, en symbol för himlar, jord, och helvete. När Israels barn hungrade i öknen så längtade de tillbaka till de egyptiska köttgrytorna "köttet, fisken de fick för intet, gurkorna, melonerna purjolöken och vitlöken".

Farao kommer att säga att Israels barn har gått vilse i landet och blivit instängda i öknen.

Därefter lät Mose Israels barn bryta upp från Röda havet, och de drog ut i öknen Shur. Under tre dagar vandrade de i öknen utan att finna vatten.

Då bröt Israels barn upp från Sinai öken och gick från plats till plats, och molnskyn stannade i öknen Paran.

Alla Israels barn knotade mot Mose och Aron, och hela menigheten sade till dem: "Om vi ändå hade fått dö i Egyptens land, eller om vi ändå hade fått dö här i öknen!

Medan Israels barn var i öknen, ertappades en man med att samla ihop ved på sabbatsdagen.

Israels barn, hela menigheten, kom in i öknen Sin i den första månaden, och folket stannade i Kadesh. Där dog Mirjam, och där begravdes hon.
Detta sker därför att ni var trolösa mot mig mitt bland Israels barn vid Meribas vatten vid Kadesh i öknen Sin, eftersom ni inte höll mig helig bland Israels barn.

Ty Israels barn vandrade i öknen i fyrtio år, till dess hela folket - alla stridsdugliga män - som dragit ut ur Egypten var döda eftersom de inte lyssnade till Herrens röst. Därför svor Herren att han inte skulle låta dem se det land som han med ed hade lovat deras fäder att ge oss, ett land som flödar av mjölk och honung.

Särskilt vitlöken var uppskattad, inte minst som läkemedel. Det är den svavelaktiga oljan allicin som kan hämma sjukdomsalstrande bakterier.
Löken har alltid hört till judarnas älsklingsmat, såväl chalottenlök som purjolök.


UtblommadVälkommen tillbaka hit!  /Maria
Fakta: Boken Bibelns värld

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar