Follow by Email

söndag 17 januari 2016

Fotoblogg: Mår du bra och äter du bra? Protein, celler, organ. 10 vegetariska proteinkällor ser du här. Glass på frysta ärtor: recept, kikärtspasta


Välkommen/Welcome

http://www.svd.se/10-basta-vegetariska-proteinkallorna#sida-1

Må bra? Gör du det?

10 bästa vegetariska proteinkällornaProtein behövs för att bygga upp och underhålla kroppens celler och organ, men också för att ge energi. Kött och mejeriprodukter är riktigt bra proteinkällor, men det finns en rad vegetariska livsmedel som också ger rikligt med protein. Här är 10 riktigt bra, vegetariska proteinkällor, listade av sajten Health.com.
Jag äter inte rött kött mer än en gång per månad om än det, jag äter i stället mycket fisk och kyckling och grönsaker. På grund av olika allergier äter jag inga mejerivaror utan får leta mig fram, till t ex olivolja, sardiner, kokosolja, nötter i lagom mängd m m. Se i listan om vad du kan behöva.
Honung t ex, är inte farligt, det är bra, bara det är bästa sorten.

GLASS på frysta ärtor:

http://www.recept.nu/glass-pa-frysta-artor-banan-och-mynta

Kikärtspasta:

http://www.recept.nu/5-anledningar-att-ata-kikartspasta
http://www.svensktkosttillskott.se/artiklar/kokosolja
Kokosfettet är unikt bland vegetabiliska fetter då det innehåller mättade fettsyror. På grund av detta har kokosen länge haft dåligt rykte och ansetts vara ett onyttigt fett. Men faktum är att kokosfettet består av så kallat MCT-fett, alltså medellånga fettsyror som kroppen hellre förbränner som energi än lagrar in i fettväven. MCT är vattenlösligt och används av levern som bränsle. Det som inte används direkt, går ut i blodet och vidare till musklernas mitokondirer där det används som energi.

Kokosfett innehåller även laurinsyra, som potentiellt har antibakteriella egenskaper. Laurinsyra omvandlas i tarmen till monolaurin som skyddar mot bakterier. I modersmjölk förekommer laurinsyra där det skyddar barnet mot infektioner. 


Kokosfett och förbränning 

Vi har redan konstaterat att kokosfettet består av MCT-fett som lättare än andra fettsorter förbränns som energi i kroppen. Det i sig är förstås positivt för den som vill undvika viktuppgång, inte att förglömma att man även bytt ut sina traditionella mättade fetter.  Dessutom har det visat sig att kroppen förbränner kokos på ett sätt som frigör värme, vilket i sin tur medverkar till en ökad förbränning.  Kokosfettet har en förmåga att mätta bra och har i studier visat sig kunna medverka till en ökning av det goda kolesterolet HDL.
***
Att  som jag leva som undernärd är ett stort pussel, som skall läggas varje dag och många många bitar fattas, men jag hoppas att få bli hel.


Hoppas du fått något till dig här nu som du kan använda i din vardag
Välkommen tillbaka/ Hälsn Maria

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar