lördag 30 januari 2016

Fotoblogg: Inkvisitionens historia, Artikel. Katolicism. Länkar. /Foto

Välkommen/Welcome


Inkvisitionens historia. Artikel / Katolicism? NEJ!

Inkvisitionens historia


Inkvisition kommer från latinets inquisitio som betyder sökande, undersökning. Det var katolska kyrkans organ för att spåra upp och utrota kätteri. Efter att kristendomen hade blivit etablerad religion på 300-talet började heretiker att ses som fiender till staten, och lagar stiftades emot dem. Den första kätteriavrättningen kom redan år 385 (Priscillianus), men orsakade då allmän förtrytelse. Augustinus anbefallde att de gensträviga skulle genomgå en ”faderlig” tuktan, och med detta menade han kroppsstraff, böter och landsförvisning. Hans uttalanden blev sedan norm för teologerna till omkring år 1200. Då började påvedömet göra anspråk på världsherraväldet, och kätteri blev ingenting mindre än ett majestätsbrott.




Det första kända fallet att bränna kättare kom i Orléans 1022, och det var då upphetsade folkmassor med bistånd av furstarna som drev igenom detta. Kyrkan undvek till en början denna ytterlighet. På 1100-talet organiserade kyrkan särskilda inkvisitionsdomstolar under biskoparnas ledning för att uppspåra och döma kättare. Dessa blev då exkommunicerade och därefter, enligt fördrag 1184 mellan påven Lucius III och kejsar Fredrik Barbarossa, av kejsaren bannlysta (landsförvisade, äreslösa och egendomen beslagtogs). Innocentius III vidareutvecklade och skärpte påvestolens inställning till kätteri. Han var den förste påven som betecknade kätteri som ”förräderi” år 1199. Det var främst för att förkväva katarerna som hade spritt sig ut över hela Frankrike och Italien. Albigenserna ökade trots detta i Sydfrankrike och 1208 igångsatte han ett korståg mot dessa bekännare av den kristna läran. 
Välj JESUS som Herre så är du säker


Hans efterträdare, Honarius III, tillät att detta krig trappades upp med hjälp av den franske kungen Ludvig VIII. 1226 utfärdade den franske kungen en förordning som ålade biskopar att döma kättare och den franska rättvisan att verkställa straffen. 1220 hade kejsar Fredrik II utfärdat ett liknande dekret och 1224 stadgades genom kejsar Fredrik II att kättare skulle brännas på bål, vilket stadfästes av påven Gregorius IX , som 1231 utfärdade dekretet Exkommunicamus mot heresin, där han upprepade denna lagen från 1224. 

Avrättning genom världsliga myndigheter hade nu blivit officiellt erkänd påvlig politik, och inkvisitionen fick nu sin slutliga praktiska utformning som kyrklig institution. 

Denna påvliga inkvisition kallades den heliga tjänsten, Sanctum officium, och anförtroddes åt munkordnarna och då speciellt dominikanerna som redskap för inkvisitionen. Angiveri, vittnesmål och förhör vid dessa inkvisitionsdomstolar var sådana att den anklagade lämnades försvarslös. Än värre blev det när påven Innocentius IV 1252 i sin bulla Ad extirpanda godkände tortyr som medel för att pressa fram bekännelser och angivelser av de medskyldiga.

Den som då fortfarande stod fast vid sitt kätteri eller återföll i det, överlämnades till de världsliga myndigheterna för bestraffning. Kättare som under processen ”ångrade” sig slapp undan med kyrklig botgöring. Skedde återkallelserna först vid bålet följde livstids fängelse.

LÄS FORTSÄTTNINGEN HÄR! I LÄNKEN:
http://gospel.jesuslever.eu/inkvisitionens-historia-artikel-katolicism-nej/


http://www.tidenstecken.se/jesuitoath.htm  HÄR kan du läsa om Jesuit-eden!


Det finns många berg och stenar som ligger i ens väg genom livet. En stor sten som tynger många är att veta detta som står ovan men att inte kunna göra så mycket åt det, och att människor inte tar reda på dessa sanningar. Men nu har jag delgett dig som läser här, och jag hoppas att du nu förstår hur det hänger ihop inom RKK Romersk katolska kyrkan.





*

Jag hoppas att inte Sverige går in i det katolska igen, Påvens paraply, utan står utanför den falska ekumenik och  NWO som pågår och som vill förstöra, d v s RKK:s välde är farligt.
Mer kan du läsa här:
http://gospel.jesuslever.eu/en-sammanstallning-av-katolska-kyrkans-villolaror-artikel/



*





















Välkommen tillbaka hit!  Hälsn Maria


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar